Daniel Svensson
Lektor i maskinteknik
Högskolan i Skövde
Myndighetsområde: Utbildning
"Här finns stora möjligheter att arbeta med verkliga problem."
Daniel Svensson
Efter sin doktorsexamen lockades Daniel Svensson av att kunna kombinera två saker han tycker om – undervisning och forskning. Att både möta elever i klassrummet och delta i forskningsprojekt är något han får möjlighet till som lektor på Högskolan i Skövde.
Berätta kort vad du jobbar med?
– Jag är lektor i maskinteknik vid Högskolan i Skövde på Institutionen för ingenjörsvetenskap. Mitt arbete är både varierande och utvecklande. Jag undervisar blivande ingenjörer, där målet är att ge dem de verktyg de behöver för att möta framtidens utmaningar. Samtidigt arbetar jag med att utveckla och säkerställa kvaliteten i våra utbildningsprogram, så att de håller hög standard och är relevanta för både studenter och industrin. Inom forskningen samarbetar jag med företag i regionen för att utveckla lösningar som kan effektivisera och förbättra deras tillverkningsprocesser. Det jag uppskattar mest är den kreativa miljön och möjligheten att samarbeta med engagerade kollegor som har djup och bred kompetens inom många olika områden.
Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag har en doktorsexamen i solid- och strukturmekanik. Min forskning som doktorand fokuserade på att förutsäga brott i kompositmaterial, och jag hade förmånen att samarbeta med flygindustrin under projektet. Det gav mig både en djupare förståelse för materialens egenskaper och insikt i hur forskning kan tillämpas i praktiken. När jag var klar med doktorsexamen började jag som biträdande lektor vid Högskolan i Skövde, och jag har varit kvar här sedan dess. Under åren har jag kombinerat undervisning och forskning i olika roller, vilket har gett mig möjligheten att både utvecklas själv och bidra till utvecklingen av våra utbildningar.
Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Det som lockade mig mest var möjligheten att kombinera undervisning och forskning – två saker jag verkligen tycker om. Jag uppskattade också den kreativa och inkluderande miljön på Högskolan i Skövde, där jag tidigt kände mig hemma. Här finns dessutom stora möjligheter att arbeta med verkliga problem genom samarbeten med företag i regionen, vilket gör jobbet både stimulerande och meningsfullt.
Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Det jag uppskattar mest är att få arbeta med så många olika delar – från att möta studenter i klassrummet till att delta i forskningsprojekt som kan bidra till industrins utveckling. Ett exempel är vårt nya civilingenjörsprogram inom industriell informatik, som jag fick möjligheten att vara med och utveckla. Att arbeta i en miljö där så många olika kompetenser och perspektiv möts gör det ännu mer givande.
Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Mitt arbete handlar om att utbilda framtidens ingenjörer och bidra till samhällets utveckling. Det känns meningsfullt att veta att vi använder skattemedel för att skapa långsiktigt värde. Jag uppskattar också tryggheten i att arbeta statligt och den inkluderande arbetsmiljö som låter oss fokusera på vårt arbete och utveckla det tillsammans.
Att jobba statligt som ingenjör
Som ingenjör har du stora möjligheter att bidra till samhällsutvecklingen genom att jobba statligt, till exempel på någon av Sveriges myndigheter.
Utbildning
Verksamhetsområdet Utbildning är en av de största områdena för statliga arbetsgivare då det innefattar i stort sett alla universitet och högskolor.
Lediga jobb som Ingenjör
- Sundsvall • Publicerad för en timme sedan
- Falun • Publicerad för 3 timmar sedan
Fastighetsingenjör - Falun
- Sundbyberg • Publicerad för 3 timmar sedan
Byggledare KMA, E4 Förbifart Stockholm
- Stockholm • Publicerad för 13 timmar sedan
Forskare i kemiteknik för hållbara råvaror
Visar 4 av 99 lediga jobb
Visa fler lediga jobb