Philip Knutsson
Verksjurist
Arbetsförmedlingen
Myndighetsområde: Socialt skydd
"Som statligt anställd är man värdefull alldeles oavsett vilken roll man har."
Philip Knutsson
Som verksjurist på Arbetsförmedlingen har Philip Knutsson hamnat på rätt plats. Han uppskattar att han kan bidra till positiva förändringar på det stora planet genom att fatta korrekta och rättssäkra beslut så att utbetalningar från välfärden hamnar rätt.
Berätta kort vad du jobbar med?
– Jag arbetar som verksjurist på Arbetsförmedlingens rättsavdelning med fokus på att samordna avdelningens arbete kring utbetalningar, välfärdsbrott och arbetslivskriminalitet.
I korthet handlar det om att sprida kunskap och insikter inom myndigheten om brister som kan generera felaktiga utbetalningar. Utöver det ger jag rättsligt stöd åt andra delar av myndigheten och samordnar remissvar kring frågor som syftar till att öka antalet korrekta utbetalningar från välfärden.
Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?
– Jag tog juristexamen år 2013 och mitt första arbete efter det var som handläggare på Skatteverkets bouppteckningsenhet. Därefter arbetade jag som försäkringsutredare på Försäkringskassan. Under Pandemin arbetade jag på Länsstyrelsen med statligt stöd till enskilda näringsidkare som hade drabbats av minskad omsättning på grund av spridningen av Covid-19.
Vad lockade dig till ditt nuvarande jobb?
– Jag har tidigare arbetat med statliga stöd och bidrag på flera myndigheter. För mig har det blivit tydligt att det finns behov av att skapa rätt förutsättningar för att kunna fatta korrekta och rättssäkra beslut så att utbetalningarna från välfärden går till rätt mottagare. Arbetsförmedlingen handlägger ett flertal olika ersättningar, ekonomiska stöd och betalar ut stora mängder i välfärdsmedel. Samtidigt är det en tung social myndighet med ett stort samhällsansvar. Jag känner att jag genom mitt arbete kan bidra till positiva förändringar på det stora planet.
Vad uppskattar du mest med ditt jobb?
– Det är nog känslan av att bidra till Arbetsförmedlingens och hela den svenska välfärdens ekonomiska hållbarhet genom att jobba för att allas våra skattemedel går till det som de är avsedda för. Jag har också förmånen att få arbeta med många erfarna och duktiga kollegor som har arbetat nästan ett helt yrkesliv i staten. Att dagligen få ta del av deras kunskap i olika sakfrågor är något som jag uppskattar oerhört mycket. På min enhet finns också en blandning av olika yrkesroller och kompetenser som exempelvis controllers, verksamhetsutvecklare, samordnare, jurister, administratörer och assistenter vilket är väldigt givande.
Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?
– Det betyder väldigt mycket. Varje myndighet där jag har arbetat har jag uppfattat att arbetsgivaren har varit väldigt mån om sina anställdas välmående och trivsel och det är något jag värderar väldigt högt. Jag har inte upplevt någon tydlig maktstruktur – i stället är man som statligt anställd värdefull alldeles oavsett vilken roll man har. Den statliga värdegrunden speglar verkligen mina egna värderingar och det är så jag själv vill uppfattas av andra. Att få bidra till viktiga samhällsuppdrag är en stark drivkraft som gör att arbetet känns meningsfullt.
Att jobba statligt som jurist
Du som är eller vill bli jurist har många jobbmöjligheter i staten, till exempel på myndigheter.
Socialt skydd
Inom verksamhetsområdet Socialt skydd finns en del stora statliga arbetsgivare som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket. Men även små som Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Erikastiftelsen.
Lediga jobb som Jurist
- Solna • Publicerad för 21 timmar sedan
- Umeå • Publicerad igår
Inspektör med juristbakgrund
- Stockholm • Publicerad igår
Områdeschef Stockholm
- Malmö • Publicerad igår
Områdeschef Syd-Öst
Visar 4 av 37 lediga jobb
Visa fler lediga jobb